Veel mensen maken op een bepaald ogenblik de keuze om de bewoonbare oppervlakte van hun woning uit te breiden. Eén van de mogelijkheden om dit te doen is het realiseren van een zogenaamde aanbouw. Zoals de naam reeds laat vermoeden zorgt deze er in de praktijk voor dat je over de mogelijkheid komt te beschikken om een stukje extra leefomgeving aan het huis toe te voegen. Voordat je overgaat tot het realiseren van een dergelijke uitbreiding is het altijd een goed idee om ervoor te kiezen om een bouwtekening aanbouw te laten maken. Een dergelijke tekening laten maken zorgt er immers voor dat je kan rekenen op een aantal interessante voordelen. Ook benieuwd wat deze voordelen nu precies zijn? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Is een bouwtekening aanbouw verplicht?

Of een bouwtekening aanbouw al dan niet verplicht is, is volledig afhankelijk van de situatie in kwestie. Dit wordt meteen duidelijk omdat er bij een verplichte bouwtekening altijd sprake is van het moeten aanvragen van een omgevingsvergunning. Van zodra er om een dergelijke vergunning wordt gevraagd ben je verplicht om één of meerdere bouwtekeningen te laten maken. Veel mensen gaan er in de praktijk niet zelden vanuit dat een dergelijke vergunning uitsluitend is vereist wanneer er een volledige woning wordt gebouwd of verbouwd. Dat is niet juist. Ook voor een vrij klein werk zoals de realisatie van een aanbouw is het mogelijk dat er een omgevingsvergunning is vereist.

Wat wanneer een bouwtekening niet is verplicht?

Het laten maken van een bouwtekening aanbouw is in veel situaties niet verplicht. Dit zorgt ervoor dat veel mensen er uiteindelijk voor kiezen om zo’n tekening niet te laten maken. Dat lijkt logisch, maar eigenlijk is het niet echt interessant. Het is namelijk zo dat een bouwtekening in de praktijk toch altijd een stukje zekerheid met zich meebrengt. Mocht er op een bepaald moment discussie bestaan over de gerealiseerde aanbouw kan je mogelijks jouw zaak staven door het voorleggen van de bouwtekening. Dat is een belangrijke troefkaart die je anders niet hebt. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook indien een bouwtekening niet is verplicht is ze toch altijd het overwegen waard. Al was het maar om bij discussies een extra troef achter de hand te hebben.

Hoeveel kost het om een bouwtekening aanbouw te laten maken?

Bovenstaande brengt ons bij het laatste punt van deze pagina. Het spreekt namelijk voor zich dat mensen zich in de praktijk ook altijd de vraag stellen hoeveel de kosten nu precies bedragen voor het laten maken van een bouwtekening aanbouw. Deze kosten vallen gemiddeld heel wat lager uit in vergelijking met de kosten die moeten worden betaald voor het laten maken van een bouwtekening voor een volledige woning. Gemiddeld kan je dan ook rekening houden met een kostprijs die ergens zal zijn gelegen tussen de 500 en 1.000 euro. Hoe hoog deze kost precies zal uitvallen is in de praktijk altijd afhankelijk van de exacte wensen waarover je beschikt. Hou er bovendien ook rekening mee dat niet alle bouwkundige tekenaars dezelfde kosten in rekening brengen. Ook dit kan verschillen. Behoefte aan een bouwtekening? We Build 4 You biedt naast tekeningen voor aanbouw veel meer bouwtekeningen.