Een dak is een waardevol onderdeel van een woning. Het dak biedt immers bescherming voor de hevige weersomstandigheden. Zo kunnen wij rustig op de bank een film kijken, terwijl het buiten hard aan het regenen is. Toch is het mogelijk dat het dak op termijn kwalitatief achteruitgaat. 

Indien het dak kwalitatief in slechte staat verkeert, is het essentieel om het dak te vervangen. De vervanging stelt men het liefst zo lang mogelijk uit, het kost ten slotte een hoop geld. Toch zul je er op een bepaald moment niet meer omheen kunnen en is de vervanging noodzakelijk. Maar hoe bepaal je wanneer het dak vervanging nodig heeft en een dak renovatie moet ondergaan?

1.    Steeds vaker problemen rondom het dak

Indien het dak steeds vaker reparaties verft of lekkages veroorzaakt, is dit een duidelijk signaal dat het dak kwalitatief niet meer in orde is. Vooral bij platte daken zal de dakbedekking aan het eind van de levensduur niet voldoende bescherming bieden, met daklekkages tot gevolg. Een plat dak reparatie is in dat geval niet voldoende. Bij pannendaken, oftewel hellende daken, zullen de dakpannen op termijn hun waterafstotende eigenschappen verliezen, wat ook kan leiden tot grote schade. Een vervanging zal in deze situaties noodzakelijk zijn.

2.    Grote gevolgen na lekkage

Wanneer er in het verleden een daklekkage heeft plaatsgevonden dat voor langere tijd onopgemerkt is gebleven, kan dit hebben geleid tot houtrot. In deze situatie is een vervanging van het dak vaak noodzakelijk. Een aangetaste dakconstructie zal namelijk tamelijk minder ondersteuning beiden, waardoor het dak zou kunnen instorten: een groot gevaar. Indien u twijfelt of dit de situatie is, is het mogelijk om een dakdekker te laten kijken naar de constructie.

3.    Energie besparen

De vervanging hoeft niet enkel gerealiseerd te worden uit noodzaak, maar soms ook uit financiële behoeften. Zo kan een vervanging van onderdelen groot verschil maken op financieel gebied. Denk bijvoorbeeld aan de vervanging van de dakisolatie, waardoor er veel energie bespaard kan worden.