Een onderdeel van het verduurzamen van een woning is de overstap naar een duurzame energiebron. Maar daarnaast draagt het inperken van het energieverbruik zelf ook bij aan de milieuvriendelijkheid van je huis. Daarbij hoeft men niet gelijk te denken aan het uitzetten van de kachel en koud douchen, met een enkele lamp die brandt in huis. Hoewel deze maatregelen weldegelijk de energierekening een stuk dragelijker zal maken, hoeven ze echt niet zo radicaal te zijn. De ecovoetafdruk wat verkleinen, hoeft echt niet te betekenen dat je ’s winters moet zitten verkleumen in je huis.

Laat de elektricien een slimme lichtinstallatie aanleggen

Iedereen weet inmiddels wel dat ledlampen the way to go zijn als het gaat om verlichting. Deze lampen hebben een lange levensduur en zijn ontzettend zuinig, omdat de vrijwel alle elektrische energie ook daadwerkelijk omgezet wordt in licht, in tegenstelling tot gloeilampen waar veel energie bij verloren gaat aan warmte. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. De oude gloeilampen vervangen met nieuwe ledlampen is geen lastige klus, maar wanneer je alles wil gaan vervangen met zuinige verlichting is er wat meer elektrotechniek vereist. Een elektricien kan een zogenaamde ‘slimme lichtinstallatie’ aanleggen. Deze lichten gaan bijvoorbeeld automatisch aan en uit rond een bepaalde tijd, of bij een bepaalde lichtintensiteit. Ook kan de kleur van deze lichten aangepast worden. De lichten kunnen dan aangepast worden op de sfeer!

Zuinige apparatuur

Die nieuwe Oled 4k tv’s van twee meter breed hebben dan misschien dan wel prachtig en helder beeld, alleen geen enkel van dit soort tv’s is zuinig. Gemiddeld hebben ze allemaal energielabel F of G. Het zijn dus echte energievreters, en uit zowel economisch als ecologisch standpunt kun je misschien beter voor een LED tv kiezen. Apparaten van goede kwaliteit zijn over het algemeen een stuk zuiniger. Ook gaan ze vaak een stuk langer mee, wat weer grondstoffen bespaart.