Eens in de zoveel jaar zijn alle dingen aan vervanging toe, met enkele uitzonderingen daargelaten. Je kozijnen zijn een van die dingen. Er zijn veel dingen waarmee je rekening moet houden bij het uitzoeken van een nieuw kozijn, zoals het materiaal. Hout en kunststof zijn de twee materialen die worden gebruikt voor kozijnen, en beide hebben ze hun eigen voordelen en nadelen. Als je weet wat die voor- en nadelen zijn en inhouden kun je beslissen wat de meest geschikte optie voor jou is.

Materiaal schoonmaken

Kunststof kozijnen zijn een stuk makkelijker te onderhouden dan houten kozijnen. Af en toe in een sopje zetten en meer hoef en kun je niet doen. Door de jaren heen wordt het materiaal aangetast, en er is niet veel wat je hiertegen kunt doen. Houten kozijnen hebben een tikje meer aandacht nodig. Naast regelmatig schoonmaken dienen ze ook eens in de zoveel jaar een nieuwe verfbeurt te krijgen. De verg vormt een beschermde laag tussen het hout en de buitenlucht, waardoor schimmels, viezigheid en vocht niet het hout kunnen impregneren.

Levensduur

De levensduur van een kunststof kozijn is rond de 25 tot 50 jaar. Bij houten kozijnen hangt de levensduur af van het soort hout. Zo gaan hardhouten kozijnen makkelijk 40 tot 75 jaar mee, maar zachthout houdt het wat minder lang uit: zo’n 25 tot 50 jaar. Onderhoud speelt bij houten kozijnen ook een veel grotere rol in de levensduur dan bij kunststof.

Uitstraling

Hout en kunststof hebben heel verschillende uitstralingen. Afhankelijk van de stijl van je huis kan de een er veel mooier uitzien dan de ander. Hout is een natuurlijk materiaal, in tegenstelling tot kunststof. Het zit dan ook al in de naam.

Kostenplaatje

Kunststof kozijnen kopen zal minder belastend zijn voor je portemonnee dan de aanschaf van houten kozijnen. Over het algemeen zijn kunststof kozijnen 20% goedkoper dan houten kozijnen. Zachthouten kozijnen zijn dan weer goedkoper dan hardhouten kozijnen, maar deze hebben wel een kortere levensduur.