Indien u dit artikel heeft aangeklikt, zal uw woning hoogstwaarschijnlijk voorzien zijn van een prachtige, rieten kap. Weersinvloeden hebben groot effect op het riet. Doordat de temperaturen langzamerhand dalen en de winter in zicht komt, is het verstandig om het riet voor te bereiden op dit seizoen.

Indien het riet niet voldoende onderhouden zal worden, is het mogelijk dat er in de toekomst lekkages of brand zal ontstaan; situaties die u hoogstwaarschijnlijk liever wilt voorkomen. Wees gerust: het onderhoud is vaak een kleine moeite. U zult niet veel tijd kwijt zijn aan onderstaande stappen.

Dakgoten schonen

Gedurende de winter neemt de neerslagintensiteit en -hoeveelheid opmerkelijk toe. Indien u voorzien bent van een goede afvoer zal het water probleemloos weg kunnen lopen. Echter is het mogelijk dat de afvoer in de afgelopen seizoenen, door takjes en bladeren, is verstopt. Het is essentieel om de afvoer, voor de winter, te ontstoppen om waterplassen en de gevolgen van dien te voorkomen.

Loszittend riet

Aan het eind van het jaar ontstaan er vaak stormen. Om schade aan uw rieten dak te voorkomen, is het raadzaam om het dak te controleren op eventueel loszittend riet. Het is mogelijk dat de storm het loszittende riet zal wegblazen of vogels het loszittende riet zullen gebruiken, waardoor uw dak gedurende winter kale plekken vertoond.

Daarbij is het ook raadzaam om het meubilair vast te zetten. Door de stormen en harde wind kan het meubilair gaan schuiven en uw woning beschadigen.

Stoken

Het is begrijpelijk dat er tijdens de koude dagen meer gestookt zal worden. Indien uw woning is voorzien van een schoorsteen is het essentieel om enkel droog hout te stoken. Indien u andere materialen, denk aan nat hout of tijdschriften, zal verbranden, zal het brandgevaar toenemen.

Controleer uw vonkenvanger

De woningen met rieten daken en een open haard zijn verplicht om te beschikken over een vonkenvanger. Om de kwaliteit te behouden, is het belangrijk om de vonkenvanger regelmatig te laten controleren. Doordat de open haard in de winter meer gebruikt zal worden, is dit het ideale moment om ook de vonkenvanger te (laten) controleren.