Op de haven kun je allerlei gespecialiseerde machines tegenkomen: wat dacht je van een havenkraan, container spreader of straddle carrier? Omdat ze zo enorm, gespecialiseerd en duurzaam moeten zijn, zijn havenmachines niet bepaald goedkoop. Toch zijn er slimme manieren waarop je geld kan besparen bij de aankoop van havenmachines. Daarover lees je in deze blog meer. 

Overweeg een tweedehands machine

Nieuwe haven machines kunnen enorm duur zijn. Daarom is het goed om te overwegen een tweedehands exemplaar aan te schaffen in plaats een gloednieuwe. Deze zijn namelijk een stuk milder geprijsd en doen het vaak nog prima. Een kleine kanttekening hierbij is wel dat je goed op moet letten of de haven machine nog in redelijke staat is. Wanneer hij namelijk zo zwaar is toegetakeld dat er constant onderhoud nodig is, is het qua kosten toch voordeliger om een nieuwe haven machine te kopen. 

Laat je oude machine recyclen

Het is mogelijk dat je een nieuwe haven machine wil kopen omdat je oude aan vervanging toe is. In dat geval kan je eens kijken of je je oude haven machine eventueel zou kunnen laten recyclen. Dan ontvang je nog een beetje geld voor de losse onderdelen van de machine of zelfs voor de grondstoffen ervan. Zo heb je toch weer wat meer geld om een nieuwe haven machine aan te schaffen!

Wat zoek je precies?

Bij de zoektocht naar de juiste haven machine is het verstandig om voor jezelf op een rijtje te zetten waar je precies naar op zoek bent. Een voorbeeldje: je zoekt een havenkraan. Maar wat is het maximale gewicht dat ie moet kunnen tillen? Voor een havenkraan die meer gewicht kan tillen betaal je namelijk al gauw veel meer. Om te voorkomen dat je onnodig geld uitgeeft aan een machine met meer vermogen dan je nodig hebt, leg je voor jezelf vast wat je wensen precies zijn.