In 2020 werd eind juni in Hoek van Holland een temperatuur gemeten van 32,3 graden Celsius. Bij hoge temperaturen is het moeilijk om in slaap te komen. Ook voor thuiswerken is zo’n temperatuur te hoog. Wat zijn de mogelijkheden om je huis praktisch koel te houden in de zomer? Je vind het in dit artikel!

Geen echte koeling

Wat geen echte koeling brengt, maar toch het klimaat in huis kan veraangenamen, is zonwering. De buitentemperatuur blijft gelijk, maar het zonlicht krijgt geen kans om binnenshuis van alles en nog wat op te warmen. Fans zijn prettig, maar ook die verlagen de temperatuur niet.

Hoge investering

De meeste verkoeling brengt een airconditioning, bestaande uit twee eenheden, een voor binnen en een voor buiten. Zo’n apparaat voert de warmte echt naar buiten af en blaast koele lucht de ruimte in. Minder goed, maar ook echte verkoeling brengt een warmtepompinstallatie. In de winter brengt die installatie verwarming, maar in de zomer het omgekeerde. Een vaste airconditioning is echter niet goedkoop en er zal het nodige breekwerk in huis moeten plaatsvinden. De dubbele functie van een warmtepompinstallatie is nuttig, maar ook nu is de investering hoog.

Mobiele airco

Heb je geen zin in een grote verbouwing voor een airco of simpelweg geen geld? Dan is een mobiele airco een praktische oplossing voor jou. De aanschafkosten zijn relatief laag, maar de efficiëntie is laag. Als je denkt zo’n airco slechts op enkele dagen te gebruiken, dan kan een mobiele airco toch interessant zijn. Die kan je meenemen naar de ruimte die je wilt afkoelen. Naast het energieverbruik is een nadeel dat er een afvoerkanaal van de airco naar buiten de ruimte moet lopen. Als je dat door een open deur of raam doet, komt er ook weer warme lucht de ruimte in.

Aircooler

Een aircooler kopen, is de vierde type oplossing. We behandelden al maatregelen met geen/weinig energieverbruik, de vaste airco/warmtepomp installatie en de mobiele airco. Een aircooler lijkt op een mobiele airco, maar zonder compressor. In een aircooler wordt door een ventilator lucht langs koud water in het apparaat geblazen, de ruimte in. Een aircooler koelt niet zo goed, maar verbruikt weinig energie en behoeft geen afvoer. Is een aircooler kopen wellicht iets voor jou?