Met dakkapel kan je de waarde van je woning verhogen. Dan kan het wel nodig zijn, dat de zolder als extra kamer is afgemaakt. Dat wil zeggen met verwarming, vloerbedekking, en een tussenwand ter geluidsisolatie en om de warmte in de ruimte te houden.

Waarom een dakkapel

De zolder van een woning is vaak een tamelijke donkere ruimte, waar niet veel verse lucht binnenkomt, omdat er maar een klein raam is. Vanwege het schuine dak, kan je in een groot deel van de zolder niet rechtop staan. De vloer is doorgaans niet afgewerkt. Met andere woorden, als je een werkkamer op zolder wilt maken, dan dient er tenminste voor te worden gezorgd, dat je in een groter gedeelte rechtop kunt staan, en je meer licht en verse lucht binnenkrijgt. Een dakkapel kan daar een prima oplossing voor zijn.

Keuzes voor een dakkapel

De kosten van een dakkapel hangen van een aantal keuzes af, die je moet maken. Onder meer praten we dan over:

  • Het type dakkapel. Je kunt een prefab dakkapel aanschaffen, die heeft de laagste kosten. Een maatwerk dakkapel kost je meer.
  • Het materiaal dat voor je dakkapel wordt gebruikt. Zo is hout goedkoper dan kunststof. Hout komt natuurlijker over, maar behoeft wel onderhoud. Kunststof is nagenoeg onderhoudsvrij.
  • Hoe wordt het dak afgewerkt. Een plat dak voor een dakkapel is bijvoorbeeld significant goedkoper dan een schuin dak.
  • Is een aanpassing van de draagconstructie vereist. Dat laatste is nodig bij een groot dakkapel. De bestaande dient dan te worden verwijderd en een nieuwe gemaakt. Je zou kunnen overwegen om in plaats van een grote, voor meerdere kleinere dakkapellen te kiezen.
  • Eventuele extra’s. Wil je bijvoorbeeld een zonnescherm, horren of tegen inbraak beveiligd sluit- en hangwerk.

Voorbeelden van kosten

Wil je de exacte kosten weten van de dakkapel die je op het oog hebt, dan zal je een offerte voor een dakkapel bij bouwbedrijven dienen op te vragen. Om je een idee te geven:

  • een dakkapel met een breedte van 1,5 m kost in houten uitvoering gemiddeld 2,800 euro en in kunststof uitvoering 3,100 euro.
  • een dakkapel met een breedte van 5m en met twee draairamen kost in houten uitvoering gemiddeld 5,150 euro en in kunststof uitvoering 5,500 euro.