Vanwege de stookkosten, loont het de moeite om te onderzoeken of je de isolatie van je woning of kantoor kunt verbeteren. Alhoewel we het hier over woningen hebben, is een goede warmte-isolatie nuttig voor alle gebouwen waarin mensen verblijven, tenzij er door machines veel warmte wordt geproduceerd. Bekende vormen zijn dak-, glas- en spouwmuurisolatie. Echter kozijnen kopen die zijn gemaakt van kunststof, is ook te overwegen.

Dakisolatie

Moderne woningen hebben doorgaans dakisolatie. Als je een woning hebt, die geen dakisolatie heeft, dan is het aanbrengen daarvan een aanrader. Maar ook als je huis al die isolatie heeft, is het zinvol om na te gaan of die vervangen zou moeten worden. Dat kan zijn omdat de dakisolatie niet (meer) in goede staat is en/of de isolatiewaarde de wensen overlaat. Voor het laatste geval weet je de huidige isolatiewaarde of kan je die navragen.

Glasisolatie

Zeker voor een woning met veel glasoppervlak, kan glasisolatie een leuke besparing opleveren. De beste isolatie bieden HR++ en triple glas ramen. HR++ bestaat net als dubbelglas uit twee lagen, maar ertussen wordt een coating aangebracht en een isolerend gas. Zoals de naam al aangeeft, bestaat een triple glas raam uit drie lagen glas. Ook hier wordt een coating en een isolerend gas gebruikt. Triple glas geeft de beste warmte-isolatie.

Spouwmuurisolatie

Je huis isoleren met spouwmuurisolatie gaat snel, is gemakkelijk en is relatief goedkoop. Het woord spouw verwijst naar de ruimte tussen twee muren. Behalve zeer oude gebouwen, hebben woningen twee muren. Spouwmuurisolatie is de opvulling van de spouw met isolatiemateriaal. In de voegen van de buitenmuren worden gaten geboord. De grootte daarvan hangt van het type isolatiemateriaal af. Met een spuitpistool wordt het materiaal naar binnen gespoten, waarna de gaten weer worden gedicht. Aan de binnenkant van de muren hoeft dus niets te gebeuren.

Kozijnen kopen van kunststof

Waar je wellicht niet onmiddellijk bij stilstaat, is de vervanging van raamkozijnen. Waar zijn de huidige van gemaakt en wat is de isolatiewaarde daarvan? Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde. Dat komt door het type materiaal, maar ook omdat die kozijnen luchtkamers hebben of er zit tussen binnen- en buitenkant een harde isolatielaag. Als je nog geen glasisolatie hebt, dan kan je de installatie daarvan natuurlijk prima combineren met een vervanging van de kozijnen.